fredag 29 juli 2011

Idéstöld?

Ganska ofta när någon aspirerande författare hör av sig till förlaget med en idé så är de försiktiga med detaljer, av oro för att vi ska stjäla deras idéer och ge ut dem utan att ge dem cred. Nu har jag svarat på den typen av oroade frågor så många gånger att jag har formulerat ett standardsvar som jag kan skicka nästa gång:

* * *

Vad är det som kan skyddas av upphovsrättslagen? Om en person skriver en text/ett verk som uppfyller kraven för verkshöjd så är det upphovsrättsligt skyddat. Det betyder att upphovsmannen ensam bestämmer om och hur verket får spridas, den ideella upphovsrätten, och om den ekonomiska rätten till kopior av verket ska delas med ett förlag i ett förlagsavtal, etc.

Verkshöjd betyder att det finns tillräckligt mycket som är unikt i verkets utförande, formuleringar, etc., så att det skyddsvärt. Det går t.ex. inte att hävda att man har upphovsrätt till ett recept, för det är inte tillräckligt unikt. Någon annan hade kunnat skriva samman receptet samtidigt. Men en samling av recept i en kokbok har verkshöjd, eftersom kokboken i sig är ett unikt verk, t.ex. kokboken Solens mat som plagierades av Caroline Hofberg.

Jag kan tänka mig att de idéer som du kommer att visa för oss till stora delar är dina egna och till lika stora delar är ditt unika urval och din tillämpning av andras idéer, sammanställda på ett unikt sätt av just dig, just nu, för just det här ändamålet, etc. Det betyder att vi inte kommer att ta din beskrivning av vad du vill göra, säga tack och hej, och stoppa den i händerna på någon annan och be denne utföra ett verk som ser ut och fungerar på exakt samma sätt.

Men du bör också förstå att alla svenskläromedel som vi och andra förlag producerar nu kommer att ta upp de senaste årens filmatiseringar av folksagor som Rapuntzel och Rödluvan på något sätt. Själva idén om att skriva om filmatiseringar av litteratur, och trenden att filma just folksagor, i ett svenskläromedel går inte att skydda.

Inte heller kan någon slå ner på en övning i ett läromedel som du har skrivit och säga att hon har uppfunnit fyra-hörn-övningen och hävda upphovsrättsintrång. Om hon däremot har skrivit en text som är tillräckligt unik: ”Tretton elever ska stå på ett ben och skriva det som de är mest rädda för på baksidan av en blå lapp medan läraren blundar och sjunger Internationalen … ”, så har den texten i sig verkshöjd och får inte spridas utan hennes medgivande. För att använda just hennes fantastiska övning i ditt verk måste du/förlaget alltså be om hennes tillstånd.

Vad ett förlag gör är nämligen att ingå avtal med upphovsmän om den ekonomiska upphovsrätten till verket, nämligen rätten att framställa, sprida och sälja exemplar av det, och dela på den eventuella vinsten. Ett förlag kan inte stjäla någons verk, eller beskrivningar av idéer som är så unika att de uppfyller kraven för verkshöjd, och ge ut dem utan tillstånd. Då skulle förlaget inte kunna fortsätta med sin verksamhet, eftersom den bygger på ömsesidigt förtroende mellan förlag och upphovsmän. Vi behöver varandra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar